В малките населени места, в селските кръчми - сред народните политолози

...
В малките населени места, в селските кръчми - сред народните политолози
Коментари Харесай

Харалан Александров: Групите, харесващи Путин, много силно подкрепят Румен Радев

" В дребните обитаеми места, в селските кръчми - сред националните политолози и мъдреци - главно се споделя гледната точка на Путин по отношение на спора в Украйна, те откровено му се възхищават. Възможната догадка е - хората, които имат чувство за дълбока прецаканост и маргинализиране, доста елементарно се разпознават с позицията на губещия и по тази причина са податливи на този вид популистки роман. Това са локалните губещи от глобализацията.... Те не виждат в Путин агресор, възхищават се на мощния водач, който връща достолепието на своя изстрадал, прецакан от глобализма, потиснат и разграбен народ ".    

Коментара направи пред БНР общественият антрополог Харалан Александров.

Според него търсенето на мощно водачество се трансформира в общо настроение и " хората търсят кой ще е бащата на тези момчета, които явно не се оправят със дилемите си ":

" Естественият претендент за това е президентът Румен Радев, има големи упования към него. Точно групите, които харесват Путин, доста мощно поддържат Румен Радев в ролята му на строгия татко, който вкарва ред измежду развилнелите се деца. Тези свръх упования могат да доведат до разочарования ".

" Особено в интервал на дълги турбулентни събития. В този смисъл е наложително да се държат популистки елитите, които и да са те. В момента наблюдаваме съревнование по популизъм. Премиерът Кирил Петков е заставен всекидневно да се среща с всички и да ги успокоява, тъй като главните му съперници - най-могъщите измежду тях са Румен Радев и Бойко Борисов -  стартират да се чуват от ден на ден и повече ".

По думите му новото, което би могло да пристигна след Политическа партия, е някаква форма на доста унищожителен популизъм:

" Ние сме в политическа война от година и половина, от дълго време не е просто един хайлайф, който се бие против различен хайлайф, започва да наподобява като война на властта против обществото. Това е доста рискова интерпретация, която стартира да се постанова. Ако тя продължи, идващият избавител ще бъде нещо, което не желая да си мисля по какъв начин ще наподобява - това е най-лошият сюжет. Засега наподобява, че може би ще бъде удържан този разпад, в случай че Радев бързо, интелигентно и неразрушително съумее да се дистанцира от своите политически деца или да ги вразуми, което ми се коства невероятно ". 

Социалният антрополог уточни, че правителството " Петков " дава отговор на настройките и настроенията на една не дребна група хора - " основно градски и високообразовани, които копнеят за един свят, който им беше обещан, а в този момент стартират да изпитват подозрение, че са били подведени ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР